Жінкам

Секрети наших бабусь: як доглядали за волоссям на русі

Ви коли-небудь замислювалися, чим мили волосся в Стародавній Русі наші прародительки? Як розчісували? Доглядали? Питання цікаве, особливо якщо згадати, що густа коса товщиною в кулак була для прапрабабусь неодмінною умовою набуття жіночого щастя! Так що деякі секрети російських красунь корисно освоїти навіть нам, що живуть в століття елітних шампунів, дорогих салонів краси і коротких стрижок. Зв’язок з космосом і провідник життєвих енергійв колишні часи яких тільки обов’язків не покладалося на» дівочу красу”, довгу косу! Розпущене волосся на Русі вважалися магнітом, що вбирає в себе життєву енергію із зовнішнього світу. Укладені трьома сплетеними пасмами-ставали своєрідним оберегом, що зберігає сили і здоров’я своєї господині.

А в побутовому плані коса служила сигналом добрим молодцям: коли вона одна і не прикрита повойником, значить, власниця «в активному пошуку» і готова розглянути пропозицію від потенційного судженого.До слова, сильна стать теж рідко стригся коротко: у древніх русичів, наприклад, обкромсані на потилиці пасма вважалися відмітним знаком раба, а локон, що звисає з верхівки, свідчив про знатність роду. Однак по-справжньому довге волосся у чоловіків на Русі зустрічалися рідко, завдання накопичувати енергію, оточуючи себе, свого коханого і дітей обережним колом, випадала господині будинку.

Не дивно, що майбутню дружину вибирали не в останню чергу по товщині дівочої коси! Рости, коса, до пояса, з чого ж складався догляд за жіночими волоссям в Стародавній Русі?Шампунь з підручних средствБегать в душ щодня, як нинішні красуні, прародительки не могли, тому голову мили раз в тиждень – в банний день. Натомість підходили до справи ґрунтовно.1.

Спершу густу копицю промивали житнім настоєм власного приготування. Для цього великий шмат чорного хліба ламали на невеликі шматочки і заливали окропом. Через 1,5-2 години залишалося тільки нанести отриману кашку на волосся по всій довжині, трохи помасажувати і через 10-20 хвилин змити.

В результаті кучері очищалися від пилу і залишків шкірного сала, насичувалися цілющими речовинами, ставали сильними, густими і слухняними. Правда, щоб вичесати залишки «Еко-шампуню» з волосся, доводилося постаратися.2.

Ті, хто міг дозволити собі пожертвувати парою курячих яєць в ім’я краси, не упускали випадку змастити голову збитим жовтком. Спочатку його старанно спінювали під пальцями, змочивши водою, а потім змивали, щоб зробити косу м’якою і блискучою.3.

А ще волосся на Русі мили кислим молоком, сироваткою або кислим молоком. Трав’яний ополіскувачвимити косу – тільки половина справи. Повноцінний догляд за волоссям в Стародавній Русі не обходився без обов’язкового щедрого ополіскування прядок трав’яними настоями.

У хід йшли: ромашка для золотистих кучерів;кропива і дуб для темних;коріння лопуха і мати-й-мачуха від лупи;аїр і квіти липи від випадання;м’ята для приємної свіжості;березове листя і гілочки для м’якості і пишності;звіробій і корінь солодки від запалень;Волошка для прискореного зростання. Гребінь з натуральних матеріалівви в курсі, що пластмасові Гребінці створюють статичну напругу, піднімаючи лусочки волосся, а металеві змушують локони сіктися? Наші прабабусі цього не знали, оскільки ні з металом, ні з пластиком справ не мали. Зате у кожної красуні завжди був під рукою гребінь з кістки або деревини.

І користувалися ним не абияк!Розчісування ставало свого роду ритуалом, яким кожна дівчина займалася неквапливо і вдумливо, «зчісуючи» з себе вечорами денні негаразди. Кучері після такої процедури лежали волосок до волоска, слухняні і шовковисті.Так як доглядали за волоссям на Русі більш ніж серйозно, дерев’яний гребінь часто додатково обробляли воском або просочували запашними маслами.

А перед розчісуванням ще й змочували трав’яним настоєм. Місяць-помічниця неохоче, хоча і розуміли, що без своєчасного укорочення кінчиків зростання кучерів сповільниться. Підрівнювали волосся зазвичай в молодик, на довжину не більше одного нігтя.

Так вдавалося і косу не вкоротити, і з посіченими кінчиками розпрощатися.Наостанок відзначимо ще ось який факт. За відгуками жінок, які випробували на собі силу житнього хліба, трав і дерев’яних гребенів, локони, порядком розпещені і зіпсовані «хімією», спочатку приймають нововведення в багнети і перший тиждень-два можуть виглядати жирними і неслухняними.
Але якщо вистачить терпіння перечекати цей період, стародавні рецепти себе виправдовують. Так що все залежить від вашого бажання і терпіння.

Related posts

Leave a Comment